Spring naar content
blog

De meest inspirerende social media trends voor 2023 – Deel 2

   Door Salvador Troost

Dit is deel 2 van een tweedelige blog-serie. Lees deel 1 hier.

 

Sinds een paar jaar zijn veel ondernemingen geswitcht van ‘we hebben social media omdat het moet’ naar ‘zonder social media gaat onze onderneming het niet volhouden’. Social media is een essentieel onderdeel van de performance-strategie geworden. Het voordeel van deze digitale transitie is dat het een hoop creativiteit naar boven haalt bij merken. Maar deze veranderingen nemen ook grote uitdagingen met zich mee; social media is ontzettend veranderlijk. Je wilt voorkomen dat je achter gaat lopen op je directe concurrentie. Merken weten immers steeds beter hoe ze zich moeten aanpassen aan verbeteringen in de algoritmes van social media.

In deel 1 van mijn blogserie over de meest inspirerende social media trends kwamen de volgende trends al naar voren:

  • No filter!
  • Interactie is key

In dit artikel zoom ik in op de drie andere meest inspirerende trends die we in 2023 kunnen gaan verwachten.

#3. De personal touch

Zoals eerder al deels besproken, valt de grootste winst te behalen in een persoonlijke aanpak. 2023 is het jaar om het overgepolijste beeld van je bedrijf op social media overboord te gooien en juist te gaan voor een zo persoonlijk mogelijke aanpak.

Deze trend is op de meeste persoonlijke profielen al een tijdje aan de gang. Nu beginnen ook steeds meer bedrijven zich te mengen met ‘user generated content’. In de huidige, overvolle online markt raakt de consument steeds vermoeider van inhoudsloze content en advertenties die niet inspelen op emoties. Er móet iets prikkelends inzitten, anders verdwijnt het effect.

Een mooi voorbeeld van succesvolle ‘UGC’ advertenties is Starbucks. De wereldwijde koffiegigant maakt regelmatig gebruik van deze opkomende trend in haar ads.

Hier liggen kansen voor merken om hun ware gezicht te tonen en zich als het ware bloot te geven aan de buitenwereld. Hoe gaat een dag op kantoor eraan toe? Hoe verloopt een productieproces? Wie zijn de gezichten achter het merk?

Identificeren doen klanten immers met andere mensen, niet met bedrijven. En platformen als Instagram en TikTok zijn hier het ideale uithangbord voor.

#4. Short, shorter, shortst

Met de razendsnelle opkomst van TikTok is dit misschien niet helemaal nieuw meer, maar video content op social media zal in 2023 door het dak blijven gaan. In 2022 maakte al 86% van alle bedrijven gebruik van video content als marketingtool. 73% van de potentiële klanten geeft zelfs aan dat een korte video om meer informatie te krijgen over een product bijdraagt aan hun overtuiging om een aankoop te doen.

Door de constante toestroom aan nieuwe content neemt onze gemiddelde spanningsboog voor video’s steeds meer af. In 2022 zocht Cross River Therapy uit wat de huidige spanningsboog van onze samenleving is. Uit dit onderzoek is gebleken dat we zo’n 8,25 seconden onze volledige aandacht kunnen behouden om vervolgens weer over te schakelen naar iets anders. Om dit voorbeeld kracht bij te zetten: een goudvis kan dit gemiddeld 9 seconden.

Deze ontwikkeling is op veel platformen terug te zien. Op Tiktok waren de korte video’s natuurlijk al een USP op zich. Maar de veranderingen zijn veel breder in het social landschap te zien. Zo introduceerde zelfs YouTube, wat zijn imago toch deels te danken heeft als een nieuw alternatief voor televisie formats, afgelopen jaar de zogeheten ‘Shorts’. Korte video’s die veel weghebben van de video’s die we kennen uit reels en TikTok. Waar vraag is, ontstaat aanbod. Deze korte video’s kunnen tevens bijdragen aan de voorgaande punten uit deze blog. Wat is nu een betere manier dan het verhaal achter je bedrijf of merk vertellen doormiddel van korte video’s, die naast het bieden van informatie ook nog eens interessant zijn voor de kijker om naar te kijken?

#5. Social shopping

Je hebt het vast weleens meegemaakt; na een bezoek op het profiel van je favoriete influencer kom je ‘toevallig’ op de bedrijfspagina van het merk van die leuke trui die je net hebt gespot. Een van de eerste vragen die in je opkomt is: “wat mag het kosten?”. Een vraag die gemakkelijk beantwoord zou kunnen worden door het goed inzetten van Instagram Shopping. Deze service is er al een tijdje, maar veel merken zetten hem nog niet helemaal goed in.

Uit recente onderzoeken blijkt dat meer dan 130 miljoen gebruikers van het platform aangeven Instagram Shopping te gebruiken. Uit een poll van HubSpot blijkt tevens dat méér dan de helft van de mensen hiervan ook daadwerkelijk wel eens een aankoop via Facebook of Instagram heeft gedaan. Dus; waar wacht je nog op?!

Met de nieuwe mogelijkheden van Instagram is je productfeed koppelen aan je Instagram- en Facebook Shopping met bijna elk CRM systeem een fluitje van een cent. Door deze shopping service te gebruiken, verkort je dus het proces van de allereerste interactie met je product tot aan het afrekenen van je product – en dat met een paar drukken op de knop.

Steeds meer platformen zijn begonnen met het introduceren van deze zogeheten shopping-diensten in de app zelf. Onlangs heeft ook WhatsApp de mogelijkheid gegeven aan bedrijfsaccounts om hun catalogus te verkopen via de chatservice.

2023, bring it on!

Wil jij in 2023 het verschil maken en je concurrenten vóór zijn? Speel dan in op de markt met deze trends. Verlies de oneindige race om de aandacht niet en blijf voortdurend opzoek naar de laatste trends op het gebied van social.