Spring naar content
blog

Succes in content marketing gaat nauwelijks over cijfers

 Door Bas Boomaars

Als ik één advies zou mogen geven aan de 10 jaar jongere versie van mezelf, dan zou dat zijn dat ik minder groot moet denken. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat een content strategie zo groot, complex en compleet mogelijk moet zijn, bomvol met informatie over de markt, doelgroep, een uitgebreide customer journey, KPI’s en weet ik het wat nog allemaal meer.

Voor een goede content strategie heb je echter heel weinig informatie nodig. Vooral veel ideeën. Minder ‘blabla’, meer ‘aha!’.

In een 4-delige serie van korte blogs leg ik je uit hoe je een content strategie klein houdt, en juist vóór je laat werken, in plaats van tegen je. Dit is deel één.

In de afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat succesvolle content marketing hem vooral zit in de eenvoud. Creatieve marketeers anno nu zijn geneigd om hun handen te branden aan KPI’s, dashboards, en ze doen alles aan om succes te kunnen meten. In rapportages en terugblikken vormen cijfers het belangrijkste gespreksonderwerp. Logisch, want het is lekker tastbaar.

Mijn tip, laat je als creative niet teveel meenemen in de performance-mindset. Focus op meetbare resultaten is niet jouw talent. Jouw skills zitten hem in het begrijpen van de doelgroep, er voor hén zijn. Waardecreatie moet het focuspunt zijn van jouw strategie. En dan letterlijk de twee woorden die daarin terugkomen: ‘waarde’ en ‘creatie’.

Minder ‘blabla’, meer ‘aha!’

Als content marketeer ben je in mijn ogen niet zozeer verantwoordelijk voor performance, maar juist voor de doelgroep: bekendheid, bezoekers, of fans. Je bent als de gastheer van je kanalen. Het doel en de strategie van je performance-gerichte collega geeft jou de kaders waarbinnen je moet werken.

De vraag die telt, is: hoe ga jij als content marketeer waarde creëren voor je doelgroep om de doelstelling te behalen?

Heb je daar complete persona’s met leeftijd, inkomen, online gedrag en een compleet uitgewerkte customer journey met een gedetailleerde verdiepingsslag per fase en per kanaal en bijpassende KPI’s voor nodig? Welnee. Jij als creatieve content marketeer hebt hier helemaal niet zoveel aan. Steek je tijd liever in het organiseren van een brainstorm. Werk een supervet format uit. Maak het uniek, likeable, shareable. Of ga vaker douchen, want daar ontstaan de beste ideeën.

Je focust je dus op het genereren van een geniaal idee en daar heb je echt maar een selectie van al die informatie voor nodig. Insights noemen we dat, de belangrijkste inzichten over de behoefte en het gedrag van de doelgroep die dienen als kaders waarin je moet denken. En als je de eindgebruiker een beetje goed kent, kun je dit allemaal prima invullen.

De essentiële informatie geeft jou input om een strategie uit te werken. Een strategie is simpelweg jouw eigen unieke manier waarop je de wedstrijd gaat winnen. Het is net schaken. Nogal wiedes dat je doel ‘winnen’ is. Maar hoe ga jij je tegenstander verrassen? Waar ben je goed in? Wanneer maak jij je meest risicovolle zet? Hoe pas jij je aan aan de zet van je tegenstander?

Voor marketeers was de tegenstander in dat potje schaken altijd al aandacht. Díe moet je winnen. Nu is die taak enkel en alleen toebedeeld aan de content marketeer. Succes.

Je strategie – hoe je de wedstrijd gaat winnen dus – komt grofweg neer op drie zaken:

  • Strategisch concept (of concepten)
  • Consistentie
  • Continuïteit

Deze drie onderdelen bespreken we in onze volgende blogartikelen. Niets missen? Blijf ons dan volgen!