Spring naar content
blog

Recruitment in 2023: maak als werkgever het verschil

   Door Tim van der Schoot

Niet eerder hadden zoveel mensen als nu een baan. Ben jij op zoek naar de perfecte kandidaat voor jouw afdeling? Iemand die werkdruk kan verlichten, over de juiste kennis beschikt en ook nog eens hele leuke collega? Succes.

Volgens cijfers van het CBS steeg het aantal banen van zowel werknemers als zelfstandigen, in het 2de kwartaal van 2022, naar een nieuw record van bijna 11,5 miljoen. Het gevolg? Vacatures die te lang open blijven staan, en dus een toenemende werkdruk voor je bestaande collega’s.

En wanneer je na lang zoeken eindelijk een aantal beschikbare én geschikte kandidaten hebt gevonden, dan zal je je uiterste best moeten doen om ze binnen te halen. Maar waar moet je dan op focussen? Salaris, iets anders of juist een combinatie van deze twee?

In ieder geval is het belangrijker dan ooit om je te onderscheiden en goed werkgeverschap te tonen. Het salaris is nog steeds doorslaggevend. Daarna zijn het vooral de mogelijkheden tot ontwikkeling die voor een potentiële werknemer het verschil maken – op zowel professioneel als persoonlijk vlak (Yacht, oktober 2022). Wist je trouwens dat 17% van de professionals in het vakgebied Marketing & Communication ontevreden is over de mate waarin zij ontwikkelmogelijkheden krijgen van hun werkgever? Alleen Supply Chain Management & Procurement (21%) en HRM (19%) scoren hoger.

Win-win

De meerderheid van de huidige professionals geeft aan dat zij verwachtten dat de werkgever hen hierin faciliteert. Denk aan begeleiding tijdens de studie, studeren onder werktijd en vergoeding van de desbetreffende opleiding. Voordeel is, dat wanneer je als werkgever hierin voorziet, je hier ook van profiteert. De professional wil ontwikkelen en doorgroeien. Als werkgever wil je medewerkers met een bepaald kennisniveau, die zichzelf én elkaar blijven uitdagen en op die wijze de afdeling en organisatie naar een hoger plan weten te tillen. Win-Win!

Hoe je als manager het juiste gesprek aan gaat met je werknemer over ontwikkelingen die passen bij deze tijd en generaties? Dat delen we binnenkort in een nieuwe blog. Blijf ons dus volgen!

Naast salaris en ontwikkelmogelijkheden zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker geworden. Sinds corona heeft de behoefte hieraan een nóg enorme stijging bekend. Denk hierbij aan thuiswerkmogelijkheden, vergoeding van werkplek, remote werken en meer invloed op je eigen werktijden voor een betere work-life-balance.

Zet een goede wervingsstrategie op

Je weet nu wat de uitdagingen zijn en wat de (latente) werkzoekende belangrijk vindt. Tijd om te bedenken wat de speerpunten gaan zijn van je volgende merk- en recruitmentcampagnes:

  • Denk vanuit het perspectief van de kandidaat. Deel geen saaie vacatureteksten maar benadruk de toegevoegde waarde, mogelijkheden en kansen. Waarom is jouw organisatie zo’n fijne plek om te werken?
  • Deel voldoende informatie. Zodat een kandidaat een weloverwogen keuze kan maken. Gebruik hiervoor een goede ‘werken bij’-site.
  • Probeer zo goed mogelijk de cultuur en werksfeer van de organisatie over te brengen. Gebruik hiervoor visuele content, fotografie en video, om de juiste doelgroep aan te spreken.
  • Zet de juiste kanalen in gericht voor een specifieke doelgroep. Gebruik niet alleen de voor de hand liggende, conventionele vacaturesites maar juist ook data-driven campagnes met een mix van social kanalen zoals TikTok en Facebook, en optimaliseer je content voor al deze kanalen.

Uiteraard kan KickSo je helpen met het bedenken en uitzetten van een slimme strategie. Hierbij stellen we gezamenlijk doelen op, bedenken we passende content en geven advies over het optimaal inzetten van het budget. Ben je nieuwsgierig? Stel ons je vraag!