Spring naar content
blog

Performance marketing: 5 quick wins voor meer resultaat

   Door Gijs Antonissen

 

The outperformance agency – dat zijn wij bij KickSo. Performance vinden wij geen prestatie meer.

Je investeert waarschijnlijk veel in marketing – of je nu werkt aan leads, conversies, naamsbekendheid of recruitment. Je houdt van de mogelijkheden met betrekking tot het meten van data die we vandaag de dag hebben, maar je twijfelt of die data wel 100% klopt, en het complete verhaal vertelt. Je hebt een hekel aan geldverspilling, maar wilt data wel inzetten om gedegen keuzes te maken.

Heb je op dit moment campagnes lopen op bijvoorbeeld Google Ads, social media of YouTube? Lees dan even verder, want ik geef je een kijkje in de keuken bij KickSo. Hier zijn we dagelijks bezig met het optimaliseren van het resultaat, voor maximale omzet uit online marketing.

We geven vijf quick wins weg die je zelf kunt toepassen in je campagnes. Doe er je voordeel mee!

#1. Maak gebruik van server-side tracking

Iedere marketeer weet hoe belangrijk het is om te weten wat er gebeurt op je site of app. Welke pagina’s worden bezocht, hoeveel aankopen zijn er gegenereerd, waar de bezoekers vandaan komen; het zijn allemaal belangrijke statistieken. Je manager verwacht dat jij dit allemaal doormeet.

Deze statistieken zijn niet alleen belangrijk om meer inzicht te krijgen in je marketingprestaties maar ook zorgt deze data ervoor dat marketingplatformen als Meta, Google Ads en LinkedIn je campagnes beter uitleveren.

Afgelopen jaar is het meten van deze data door strengere privacywetgeving en het verdwijnen van cookies een stuk moeilijker geworden. Veel Apple-gebruikers zullen de melding uit de iOS14.5 update gedurende het gebruik van verschillende apps voorbij hebben zien komen. Uit het onderzoek van Flurry Analytics is gebleken dat niet meer dan 24% van de gebruikers op “allow” klikt. Ofwel: 3 van de 4 app-gebruikers kunnen niet goed getrackt worden.

Ofwel: van de 4 mensen die op jouw Instagram- of LinkedIn-ad klikken, zul je van 3 ervan nooit weten wie het zijn, en kun je er niets mee.

De oplossing: server-side tracking. In het “oude” client-side tracking werd data verzameld via de browser. Met server-side tracking doe je dat vanuit de server. Je zorgt er als het ware voor dat de gegevens direct worden opgeslagen op je eigen server in plaats van dat deze eerst worden opgeslagen op de computer van de gebruiker.

Ofwel: je zit je met je eigen server tussen de bezoeker en externe dataverzamelaar in. Daardoor verlies je minder data.

Het installeren van server-side tracking kan op verschillende manieren. Meestal wordt dit gedaan via Google Tag Manager.

#2. Personaliseer je advertenties

Je meet op een optimale manier de online klantactiviteit, dankzij server-side tracking. Maar om écht succesvol te zijn, moet je de verkregen data gebruiken om je marketingprestaties te verbeteren.

Dit doe je onder meer door gepersonaliseerde advertenties. Deze vorm van adverteren wordt steeds populairder, en met reden. Met gepersonaliseerde advertenties betrek je klanten op een betrokken en relevante manier bij je merk.

Om optimaal gebruik te maken van gepersonaliseerde advertenties moet je weten wat je doel en wie je doelgroep is. Segmenteer bijvoorbeeld op gedrag, interesses en demografische gegevens. Combineer al deze gegevens tot een doelgroep en laad deze doelgroep in op het gewenste advertentieplatform.

Sluit vervolgens je advertentieteksten en visuals aan op de eigenschappen van je doelgroep. Zo voelt de doelgroep zich aangesproken, en vergroot je je effect. Daarnaast zal het desbetreffende advertentieplatform door positieve resultaten steeds beter kunnen optimaliseren op je doelgroep waardoor er als het ware een positief sneeuwbaleffect ontstaat in de resultaten.

Tijd voor een voorbeeld: de “dynamic catalogus”-campagne. Deze campagnes gebruiken we vaak onderin de funnel, om mensen met persoonlijke advertenties tot aankoop over te laten gaan. We targetten in deze advertentie op gebruikers die al eerder een product hebben bekeken of in hun winkelwagen hebben gedaan. Vervolgens laten we het product waar de gebruiker al enige interactie mee heeft gehad met een “dynamic catalogus” opnieuw aan de desbetreffende persoon zien, zodat de kans groter wordt dat hij of zij tot aankoop over gaat.

#3. Ga aan de slag met ‘short video’

Je weet nu hoe je met data gepersonaliseerde doelgroepen bereikt. Laten we nu kijken naar content-trends: short video. Daarmee bereik je je doelgroep effectiever en directer.

90% van de marketeers die short-form in hun advertenties gebruiken, zien hun investering volgend jaar verhogen of tenminste gelijk houden. Dat heeft HubSpot onderzocht. Toch zijn er nog marketeers die short video níet gebruiken. Daar zit dus een kans!

Maar: hoe maak je een succesvolle short video-advertentie?

Ten eerste is het belangrijk dat je je video-ad in verticaal, 9:16-verhouding of ‘portrait’ opmaakt. Alle short video-platformen als TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts werken met zogenaamde portrait-video’s.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je merk in de video centraal staat. Kijkers van je video zullen op deze manier al 80% meer betrokken zijn dan als jij een video gebruikt waarin je focust op het promoten van een product.

Het begin van je video is het belangrijkst. Als je een succesvolle short video-ad wilt inzetten, is een pakkend begin de sleutel tot succes. Dit kun je doen door een snelle transitie van beelden in de eerste 3 seconden van de video Of laat iets verrassends zien. Of speel direct in op de emotie van de kijker. Dé perfecte video bezit al deze aspecten.

Succes met deze quick wins!